Gluteeniton

Satuin netissä törmäämään tähän reseptiin ja kun huomasin, että se on vielä gluteeniton, niin päätin tehdä sitä isän luona vieraillessa, kun äitipuolelleni ei kelpaa kuin gluteeniton. Ja ylimääräisen lisän reseptin kokeiluun antoi into kokeilla mascarponea tällaisessa, kun sitä en ollut ennen näin käyttänyt.



Pohja:

  • 240 g margariinia tai voita
  • 100 g tummaa suklaata
  • 2 ½ dl sokeria
  • 1 ½ dl mascarpone tuorejuustoa
  • 1,2 dl kaakaojauhetta (sokeritonta, ei tule liian ötelää)
  • 3 munaa
  • 2 tl vaniljasokeria (vanilja-aromikin on hyvä)
  • 120 ml perunajauhoja
  • ripaus suolaa

Laita uuni lämpenemään 160 asteeseen.
Voitele neliskulmainen vuoka, n. 25 cm x 20 cm.
Paloittele suklaa lämpöäkestäväänkulhoon.
Sulata margariini kattilassa, mutta älä anna kiehua.
Kaada sula margariini pilkotun suklaan päälle ja anna olla pieni hetki.
Sekoita sen jälkeen, vaikka puuhaarukalla, kunnes suklaa on kokonaan sulanut.
Lisää joukkoon sokeri ja kaakaojauhe.
Sitten lisätään mascarponejuusto, munat (mieluiten huoneenlämpöiset) ja vaniljasokeri.
Sekoita tasaiseksi.
Seuraavaksi lisää jauhot ja suola. Sekoita tasaiseksi.
Kaada seos voideltuun vuokaan ja levitä tasaiseksi.
Paista 160 asteessa noin 45 min.
Nosta vuoka jäähtymään.

Kuorrute:

  • 170 g tummaa suklaata
  • 6 rkl kuohukermaa (Huom! Vispikerma ei kestä kuumentamista)
  • 3 rkl voita tai margariinia
  • valkoistasuklaata paripalaa

Pilko suklaa lämpöä kestävään astiaan.
Laita kerma ja margariini kattilaan ja kuumenna
samalla sekoittaen, kunnes kiehuminen alkaa.
Kaada kermavoi suklaapalojen päälle.
Anna seistä pieni hetki ja sekoita tasaiseksi.
Kaada vuuassa olevan leivospohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
Sulata pari palaa valkoistasuklaata ja pursota siitä viiruja kuorutteen päälle.
Vedä kuorutteen poikki veitsellä viiltoja eri suuntiin, niin leivoksiin saa eloa.
Anna leivoksen jähmettyä kylmäkaapissa tai ihan vain huoneen lämmössä.
Leikkaa leivokset kun kuiorute on kokonaan jähmettynyt.

____________________________________________________

Todella hyviä laivoksia tuli.

Äiti puoli oli joskus pakastanut mascarponea ja aluksi vähän epäilytti, että mitä tästäkin tulee, mutta hyvin se onnistui kun sulatti.

Tumma suklaa mitä käytin tässä oli brunberg suklaata ja se toimi hyvin.

Maku oli voimakas ja sinänsä raskas, mutta ihana. Teki mieli ottaa toinenkin pala, mutta ei yksinkertaisesti jaksanut. Tuota leivosta haluaisi syödä jaikka kuinka paljon, mutta se on yllättävän täyttävää, vaikka palaset olisivatkin kuinka pieniä tahansa. Harmi vaan, ettei tullut otettua yksittäisestä leivoksesta kuvaa.